Lazer ile Varis Tedavisi

lazer-ile-varis-tedavisi

Toplardamarlarda yetmezlik sonucu yüzde ve bacaklarda ortaya çıkan kılcal damar genişlemeleri, hem sağlık açısından hem de kozmetik olarak önemli sorunlara yol açmaktadır. Çoğu zamanda bacaklarda şişlik, ağrı, karıncalanma, uyuşma, çabuk yorulma gibi giderek artan şikayetlere yol açan kılcal varisler günümüzde lazer ile kolayca tedavi edilmektedir. Kılcal damar lezyonları hemanjiom, telanjiektazi, retiküler ven veya doğumda var olan şarap lekeleri (port-wine stain) olarak adlandırılır. Bu lezyonlar deri yüzeyine yakın bir ağ oluşturacak şeklide yerleşerek derinin pembe, kırmızı veya mor renkli görünmesine sebep olmaktadırlar.

Lazerle varis tedavisi, uzun yıllardır kullanılmakta olan ve giderek gelişen ve yaygınlaşan bir yöntemdir. Kılcal damarları seçici bir şekilde hedefleme imkanı tanıyan lazer cihazları kılcal damar tedavisinde 1980’li yılların başından beri kullanılmakta ve başarılı klinik sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.

Lazerle varis tedavisi her hastanın lezyonlarına göre kişiye özel planlanmalıdır. Farklı hastalarda lezyona göre lazer enerjisinin dozu kişiye özel ayarlanır ve seans aralıkları bir kaç haftadan bir kaç aya kadar değişebilecek şekilde yine kişiye özel ve lezyonun özelliklerine göre belirlenir. Genellikle lazerle varis tedavisinde tekrarlayan seanslara ihtiyaç duyulmaktadır.

Bugüne kadar yapılmış araştırmalar lazerle varis tedavisi uygulamasının etkili ve güvenli olduğunu göstermiştir. Ancak her hastanın şikayetinin % 100 çözülebileceği garantisi yoktur. Lazerle varis tedavisi işleminin yan etkisi çok minimaldir, literatürde uygulama yapılan bölgenin cilt renginde değişiklik (açılma veya koyulaşma), kabuklanma veya enfeksiyon olduğu görülmüştür.

Lazer teknolojisindeki gelişmelerle, yeni dalga boylarının ve değişken atış sürelerinin kullanılmaya başlanmasından sonra, lazerle damar tedavisi yöntemi daha güvenli hale gelmiş ve başarılı sonuçlar elde edilebilmiştir. İdeal parametreler dalga boyu, atış süresi ve lazer ışınının çapının ayarlanmasıyla elde edilebilmektedir.

Lazer, kılcal damar ve ince varislere nasıl etki gösterir?

Lazer bacak kılcal damarları ve örümcek ağı damarların tedavisinde kullanılan en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Damar içindeki kanda bulunan demir ve oksijen taşıyan yapılar lazerin hedefidir. Oluşan ısı damarı tahrip eder ve damarın artıkları vücut tarafından atılır. Ortalama 6-8 hafta içinde içinden kan geçmeyen damar absorbe olarak vücut tarafından yok edilecektir.

Lazer ile hangi tür damarlar yok edilir?

Harici kullanılan lazerle, kılcal damarlar ve 4 mm’ye kadar varisler tedavi edilir. Büyük varislerin tedavisi hastanemizde, damar cerrahisi ekibi tarafından endovasküler lazer ablasyon veya endovenöz radyofrekans ablasyon ile tedavi edilmektedir.

Son dönemde hangi tür lazerler kullanılmaktadır?

Yüzeysel damarlar için KTP( 532 nm) ve Nd-Yag (1064 nm), derin damarlar için Nd-Yag lazer kullanılmaktadır.

Kimler lazerle kılcal damar tedavisi için uygun adaydır?

Kılcal damarların tedavisinde bilinene en güvenli yöntemlerden biri lazer tedavisidir. Köpük skleroterapi ile bir çok zaman ince kılcal damarların içine tedavi uygulamak zorlukları beraberinde getirmektedir. Damar çapı 4mm den daha küçük olan hemen herkes lazerle damar tedavisine uygun adaydır.

Lazerle varis tedavisinden önce nasıl bir hazırlık yapmalıyım?

Birkaç gün önceden güneşlenmeyin, aspirin ve vitamin kullanmayın. İşlemden sonra bir hafta süre ile güneşlenmeyiniz.

Lazerle varis tedavisi ağrılımıdır?

Hayır değildir. Lazerle kılcal damar tedavisi uygulanan alanda acı hissini azaltmak ve uygulamayı hasta için daha konforlu hale getirmek için çalışılacak bölgeye anestezik kremler uygulanabilir.Yeni jenerasyon lazer cihazlarının sogutma sistemleri sayesinde cilt lazeri tedavisi çok konforlu bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.

Tedavi planı nasıldır?

Başlangıç tedavisi, 6-8 hafta sonra takip tedavisi, son tedaviden 6 ay sonra gerekirse ikinci seans tedavisi yapılır.

Bacak kılcal damarlarının lazerle tedavisi kaç seans sürecek?

Bacaktaki kılcal varis yoğunluğuna göre ortalama 2-4 seans tedavi gerekmekte ve tedavi seansları arasında 4 haftalık bir bekleme periyodu gerekmektedir.

Tedavi sonrası bakım nasıldır?

2 gün elastik bandaj, yumuşatıcı bir krem, 6 hafta güneşten koruma, 1 hafta sıcak banyo ve egzersizden kaçınma tedavi sonrası bakım uygulamalarıdır.

Lazerle varis tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mıdır?

Uygun olmayan dalgaboyları ve cihazlarla, bu konuda uzman olmayan kişilerce yapılan yüzel cilt lazeri tedavileri sonrasında yanık, hipopigmentasyon ( cilt renginde açılma) veya hiperpigmentasyon ( cilt renginde koyulaşma) gibi yan etkiler bildirilmiştir. Ayrıca kullanılan lazerin teknolojisi yapılacak işlemin yan etki riskinde çok önemlidir.

Lazerle varis tedavisinin dezavantajları nelerdir?

• Derin damarlarda skleroterapi daha üstündür
• Kalın varis damarlarında (trunkal varislerde) dışarıdan uygulanan lazerler etkisiz kalabilmektedir.

Merak Ettiğiniz Konu Hakkında Bilgi Almak için Lütfen 0507 485 70 02 - 0216 443 33 31 nolu Telefonlardan Bize Ulaşınız…

kartal lazer epilasyon burun estetigi pendik lazer epilasyon nişantaşı lazer epilasyon şişli lazer epilasyon